Naam: Sander Mortier
Functie: 
Online Marketeer
Afdeling:
Online Marketing
Werkzaam sinds:
September 2017

Zou je jezelf willen voorstellen: wie je bent en wat je doet binnen Smartwares Group?

Mijn naam is Sander. Ik ben hier begonnen als Trainee E-commerce. In het begin was ik (mede)verantwoordelijk voor het inrichten van onze nieuwe merkenwebsites, het opzetten van de B2B webshop en betrokken bij content distributie. Daarna ben ik richting de online marketing gegaan. Ik ben nu onder meer bezig met het opzetten van acties voor klanten, onze online marketing kanalen op te zetten en ons nieuwe B2B plaftorm te ontwikkelen en uit te rollen met onze sales teams.

Je bent dus begonnen als trainee en uiteindelijk heb je de kans gekregen om de stap te kunnen maken om als online marketeer aan de slag te kunnen. Wat maakt jouw werk leuk?

Het is heel erg divers. Je bent met heel veel mensen aan het schakelen om processen op elkaar aan te laten sluiten. En daar leer je ontzettend veel van. Bijvoorbeeld tijdens het websiteproject waar ik geschakeld heb met marketing om na te denken over hoe we onze merkfilosofie kunnen uitdragen op de website, met het customer service team om onze aftercare in te richten en met IT om de processen op de achtergrond op orde te krijgen en te automatiseren waar mogelijk. Daarnaast komen er nog een hoop andere dingen om de hoek kijken zoals het zo goed mogelijk inrichten van je customer journey en het aansluiten van je online marketing activiteiten. Ik krijg van veel aspecten van de organisatie dus heel wat mee. Het is goed om op het begin van je carrière veel te kunnen leren en je kennis uit de schoolbanken in de praktijk te kunnen brengen.

Als je dan jouw week zou moeten toelichten, hoe ziet die er dan uit?

Sinds ik mijn nieuwe functie heb is dat wel wat veranderd. Ik heb wekelijks wel een aantal overleggen om de voortgang van de B2B portals te bespreken.  En ook met mijn collega’s van sales om te evalueren hoe het gaat met bijvoorbeeld de B2B shop. Daarnaast ben ik bezig met een aantal onderzoeken, zoals het opbouwen van een CRM-systeem en het doel van de websitebezoekers op onze B2C websites. Verder ben ik druk met het inrichten van de online marketing en het opzetten van de eerste online campagnes. Hiervoor kijk ik, samen met mijn manager Monique, welke zaken we op de website gaan aanpassen en welke campagnes er aan zitten te komen. Vaak heb ik niet echt een vaste planning. Het is echt van week tot week kijken wat we als eerste moeten oppakken omdat we het momenteel erg druk hebben.

Ondanks dat het allemaal zo divers is en allemaal verandert, wat vind je dan het meest interessante om te doen?

Aangezien ik zelf marketing management heb gestudeerd vind ik het erg leuk om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk klanten naar onze website gaan en vervolgens te kijken hoe we onze website zodanig kunnen inrichten dat we die mensen ook goed kunnen bedienen. Hoe kunnen we mensen enthousiasmeren? Wie zijn nu onze klanten en waar bevinden die zich? Kunnen we vanuit de website ook aansluiten op sales en marketing door met leuke acties te komen en hoe succesvol zijn deze acties? Daarbij komen heel wat aspecten uit m’n studie aan te pas. En dat maakt het dus kenmerkend en praktisch.

Ben je daar dan ook veel mee bezig of verschilt dat?

Het wordt steeds meer. Dat is natuurlijk omdat ik net begonnen ben met mijn nieuwe functie. Ik denk wel dat dit gewoon dagelijks werk wordt. Dagelijks in de gaten houden hoe onze online efforts ervoor staan en waar we de komende tijd nog aan moeten werken. Om dit dan vervolgens uit te werken of te overleggen/ uit te zetten bij andere afdelingen.

Wat maakt jou trots op je werk?

Ik denk voornamelijk omdat het werk heel dynamisch is en we met echt enorm veel verschillend productcategorieën werken. Als je ziet hoeveel verschillende soorten producten en mensen bij elkaar zijn gekomen, mag Smartwares Group daar ook echt trots op zijn. Ik zit zelf natuurlijk op een nieuwe afdeling wat inhoudt dat je veel ruimte hebt om zelf invulling te geven aan de taken en projecten die we op ons bordje krijgen. Hierbij heb ik veel vrijheid in het uitwerken van bepaalde projecten en kan ik met nieuwe ideeën komen. Daarnaast is er bij ons nog veel te testen omdat we nog niet zo ver zijn met onze online marketing, maar dat maakt het ook leuk omdat je alles vanaf het begin meemaakt. Van de oude websites die niet up-to-date waren tot een compleet nieuw websiteplatform waar ik kijk hoe we kunnen aansluiten op onze marketing- en salesactiviteiten. Dat maakt mijn werk heel leuk.

Dat is een heel mooi antwoord. Welke mogelijkheden heb jij gekregen als trainee?

Als trainee krijg je een soort wild card. Je krijgt heel veel vrijheid om zelf aan te geven wat je leuk vindt. Zo krijg je veel meer te zien van de organisatie dan wanneer je begint in een “gewone” startersfunctie. Zo heb ik veel met marketing te doen gehad vanwege de nieuwe websites, maar ook met bijvoorbeeld Customer Services. Zelf zat ik op de Business Systems afdeling waar ik natuurlijk ook met IT en, in mijn rol, ook met Sales, te maken heb. Doordat je met veel mensen schakelt leer je ook veel mensen kennen en je leert de organisatie goed kennen. Zo leer je ook sneller wat je wel en niet leuk vindt binnen een bedrijf. Dat was ook waarom ik gekozen heb voor een traineeship, zodat ik echt goed kon ontdekken welke functieprofiel ik het meest interessant vond. 

Waarin onderscheidt Smartwares zich voor jou als werkgever? Wat maakt het zo leuk om bij Smartwares te werken?

Ik vind dat Smartwares echt een organisatie is waar je veel verantwoordelijkheid en vrijheid krijgt om met nieuwe ideeën te komen. Iedereen staat hier vrij open om daar ook samen mee aan de slag te gaan. In grote bedrijven heb je vaak veel minder vrijheid om bepaalde taken te doen en hier, omdat we ook nog heel erg in ontwikkeling zijn, is heel veel mogelijk. Dat maakt het heel erg leuk. Verder denk ik dat er binnen Smartwares veel te doen is. Iedere maand is er een activiteit en er is elke maand wel een vrijdagmiddagborrel. Zo is er enerzijds een heel sociaal aspect wat heel erg goed ontwikkeld is binnen Smartwares. En aan de andere kant is de organisatie ook vrij nieuw omdat er veel gefuseerd is de afgelopen jaren, waardoor er een mentaliteit heerst dat je met nieuwe ideeën kan komen. Ik denk dat je daardoor als bedrijf ook verder kan komen, omdat je mensen zelf laat komen met input in plaats van dat er vanuit hogerop gezegd wordt hoe het moet.

Als jij Smartwares in één zin zou moeten omschrijven?

Smartwares is een ondernemend bedrijf waar vol overgave met prachtige producten wordt gewerkt en nieuwe ideeën atlijd welkom zijn. Het staat hier ook op de muur beschreven: “made smart, to keep things simple”. Ik vind het een mooie slogan. We maken het vaak niet moeilijker dan dat het is. Het is straight forward zeg maar. Work hard, play hard in een prettige omgeving, dat is Smartwares Group in mijn optiek.

Sander Mortier

Online Marketeer